Waarom eet mijn hond gras? Is dit normaal en is het veilig?

by Thomas Vreeburg

Je hebt het vast weleens meegemaakt: je maakt een rustige wandeling met je hond, en opeens duikt hij of zij op een stuk gras alsof het een smakelijke traktatie is. Je vraagt je af, "Waarom eet mijn hond gras?" Nou, je bent niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de honden wel eens een grasje meepikt. In dit artikel bespreken we een aantal redenen waarom honden gras eten, of het gevaarlijk is, en wanneer je de dierenarts moet inschakelen.

7 redenen waarom honden gras eten

1. Honden eten gras vanuit natuurlijk instinct

De voorouders van onze honden jaagden op wild prooi. Dit betekent dat ze, naast vlees, ook plantaardig voedsel zoals gras aten doordat het maaginhoud van hun prooi ook werd opgegeten. Het eten van gras kan dus simpelweg een deel van hun natuurlijke instinct zijn. Uit onderzoek van Benjamin L. Hart is gebleken dat puppy's uit zichzelf gras beginnen te eten zonder dat hun moeder dat voor heeft gedaan.

2. Honden eten gras uit verveling

Soms kan je trouwe viervoeter zich een beetje vervelen, en gras eten is dan een manier om de tijd te doden. Honden zijn net als mensen; ze vinden het leuk om bezig te zijn. Als ze zich vervelen, kunnen ze aan een paar grassprieten knabbelen om de verveling tegen te gaan.

3. Honden eten gras vanwege gezondheidsproblemen

Soms kan het eten van gras wijzen op gezondheidsproblemen. Honden kunnen gras eten om maagklachten te verlichten, of ze kunnen proberen te overgeven om iets kwijt te raken dat hen dwars zit. Dit gaat vaak gepaard met andere gezondheidsklachten zoals diarree, overgeven en weinig energie. Als je merkt dat je hond meer gras eet dan normaal, vaak grote hoeveelheden gras eet of zich na het eten van gras onwel voelt, is het het beste om contact op te nemen met je dierenarts.

4. Honden eten gras door gedragsproblemen

Gedragsproblemen kunnen ook een reden zijn waarom je hond gras eet. Honden kunnen last hebben van stress, angst of frustratie en gras eten als een soort 'copingmechanisme'. Dit komt minder vaak voor, maar als je vermoedt dat je hond last heeft van stress, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen.

5. Honden eten gras omdat ze het lekker vinden

Ja, je leest het goed. Sommige honden eten gras simpelweg omdat ze het lekker vinden! Gras heeft een unieke textuur en smaak die aantrekkelijk kan zijn voor honden, vooral als het vers en sappig is. Dus eet je hond af en toe een sprietje gras? Niet persé een reden tot zorgen.

6. Honden eten gras door een tekort aan voedingsstoffen

Hoewel honden omnivoren zijn, hebben ze nog steeds een dieet nodig dat rijk is aan eiwitten. Als je hond regelmatig gras eet, kan dit erop wijzen dat hij op zoek is naar aanvullende voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen of vezels die hij niet uit zijn gewone voeding haalt. Mogelijk moet je zijn voeding aanpassen.

In dit artikel schrijven we hoe je het beste kunt overstappen op nieuw voer.

Het kan nuttig zijn om te kiezen voor een hondenvoeding met zalm of vis, aangezien deze ingrediënten essentiële vetzuren en eiwitten bevatten die de gezondheid van je hond bevorderen. Renske van den Berg, oprichtster van Renske Petfood, schrijft dat gras eten een gevolg kan zijn van een tekort aan omega 3 en -6 vetzuren. De voeding van Renske is hier speciaal op samengesteld: Renske Hondenvoer.

Als laatste is afwisseling van verschillende voeren nooit een slecht idee. Mensen eten ten slotte ook niet altijd hetzelfde.

7. Puur Uit Verveling

Ja, ook honden kunnen zich vervelen. Net zoals mensen kunnen honden dwalen en dingen gaan eten uit pure verveling, en gras is daarbij geen uitzondering. Zorg ervoor dat je hond voldoende speeltijd en beweging krijgt om deze verveling te voorkomen.

Mag je hond altijd gras eten? En wanneer moet je je hond tegenhouden?

Als je hond af en toe gras een op een bekend terrein zoals je achtertuin, is er niets aan de hand. Maar in een aantal gevallen kan je je hond beter tegenhouden:

  • Bij overmatige consumptie van gras. Grote hoeveelheden gras kunnen voor irritaties, opstoppingen en ontstekingen zorgen.
  • Als je vermoedt dat het gras is bewerkt met pesticiden. Dit zijn giftige stoffen en kunnen zeer slecht zijn voor de gezondheid van je hond. Ook sommige planten zijn giftig.

Wat kun je doen om gras eten tegen te gaan?

In de meeste gevallen hoef je je dus geen zorgen te maken als je hond af en toe een beetje gras eet. Merk je echter dat je hond vaker gras eten uit verveling of door gedragsproblemen, dan kan je de volgende dingen doen:

  1. Laat je hond vaker uit zodat hij zijn energie kwijt kan.
  2. Geef je hond kauwspeelgoed.
  3. Daag je hond mentaal uit met likmatten en anti-schrokvoerbakken.

Wat wij erg kunnen aanraden is om een KONG hondenkauwspeelgoed te vullen met kleine snacks. Je hond zal zich hier uren mee zoet houden. Of, smeer natvoer voor honden in een anti-schrokbak zoals de slowfeeder van District 70, en vries het vervolgens in. Mentale uitdaging gegarandeerd!

Wanneer bel je de dierenarts als je hond gras eet?

Af en toe een beetje gras eten is vaak onschuldig en niets om je zorgen om te maken. Neem contact op met je dierenarts als je merkt dat je hond obsessief veel en vaak gras eet. Praat ook met een specialist als het gras eten gepaard gaat met andere symptomen zoals diarree, braken en algehele malaise.

Conclusie

De volgende keer dat je je hond gras ziet eten, hoef je je meestal niet meteen zorgen te maken. In de meeste gevallen is het een volkomen normaal gedrag. Als je echter merkt dat het gras eten obsessief wordt of als je hond ziek wordt na het eten van gras, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen.