16 Giftige Planten voor Honden in Nederland [Zomer 2023]

by Thomas Vreeburg

Als liefdevolle hondeneigenaar willen we allemaal het allerbeste voor onze viervoeters. Dat betekent dat we ervoor moeten zorgen dat hun omgeving veilig is. Nu het weer warmer wordt gaan we vaker naar buiten en staat de natuur in volle bloei. Helaas zijn er vele soorten planten die, hoewel mooi om naar te kijken, potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor onze honden. Wist je dat sommige planten extreem giftig kunnen zijn voor honden? In deze gids zullen we een aantal van deze gevaarlijke planten in detail bespreken, zodat jij ze kan vermeiden en actie kan ondernemen.

Pas op met puppy's en jonge honden

Voordat we aan de lijst beginnen, moeten we je vertellen wanneer je het meeste moet oppassen met giftige planten. Honden zijn slimme wezens en weten vaak intuïtief al dat ze van sommige giftige planten en bloemen af moeten blijven. Daarom komen de meeste oudere honden niet in de problemen. 

Jonge honden en puppy's daarentegen hebben minder discipline, zijn vaker verveeld en hebben minder levenservaring waardoor ze (te) nieuwsgierig kunnen zijn. Vooral door verveling kan het vaak gebeuren dat je hond een giftige plant of de zaadjes of blaadjes daarvan inneemt. Heb je dus een puppy of jonge hond, pas dan extra goed op voor giftige planten.

Planten en bloemen: soms verraderlijk mooi

Planten kunnen je tuin opfleuren en zorgen voor een natuurlijke en vredige uitstraling in uw huis. En er is niets fijners dan met je hond wandelen in de natuur of in het park. Echter, niet alle planten zijn veilig voor honden. Wist je bijvoorbeeld dat de mooie hortensia erg giftig is voor honden? En dat is niet de enige: vele andere bloemen en planten kunnen ook gevaarlijk zijn voor je huisdier.

Laten we eens dieper ingaan op enkele planten die gevaarlijk kunnen zijn voor je trouwe vriend. 

16 giftige planten voor honden 

Een lijst van giftige planten voor honden kan behoorlijk lang zijn, maar hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten die je mogelijk in je tuin, binnen in huis of in de Nederlandse natuur tegenkomt:

1. Blauwe Regen (Wisteria)

Deze plant is extreem giftig voor honden. Hoewel de bloemen van de Blauwe Regen aantrekkelijk zijn, kunnen de zaden ernstige maagklachten veroorzaken bij honden als ze worden ingeslikt.

2. Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Ook wel bekend als Sterjasmijn, deze plant heeft een heerlijke geur, maar kan zeer giftig zijn voor honden. Als je hond delen van deze plant eet, kan dat leiden tot braken, diarree en andere spijsverteringsproblemen.

3. Passiebloem (Passiflora)

Deze plant kan veilig zijn voor mensen, maar is giftig voor honden. Als een hond de bladeren of stengels van de Passiebloem eet, kan hij symptomen vertonen zoals braken, diarree, en in ernstige gevallen zelfs zenuwstelselaandoeningen.

4. Oleander (Nerium oleander)

De oleander is een van de meest giftige planten voor honden. Het inslikken van elke deel van deze plant kan leiden tot ernstige symptomen, waaronder braken, diarree, abnormale hartslag, en in sommige gevallen zelfs de dood. Pas dus heel goed op!

5. Lelies (Lilium)

Veel soorten lelies zijn giftig voor honden, waaronder daglelies en Aziatische lelies. Deze planten kunnen nierfalen bij honden veroorzaken als ze worden gegeten. Het is vooral belangrijk om op te letten tijdens de paasperiode, wanneer lelies vaak worden gebruikt in bloemstukken.

6. Dahlia (Dahlia)

Hoewel de bloemen van de Dahlia prachtig zijn, zijn ze ook giftig voor honden. Als je hond een deel van deze plant eet, kan dat leiden tot symptomen zoals braken, diarree en huidirritatie.

7. Spaanse Margriet (Osteospermum)

De Spaanse Margriet is prachtig, maar giftig voor honden. De Spaanse Margriet kan maag- en darmproblemen veroorzaken bij honden, evenals huidirritaties.

8. Petunia (Petunia)

Hoewel Petunia's over het algemeen als veilig worden beschouwd voor honden, kunnen ze bij sommige honden allergische reacties veroorzaken. Dit kan leiden tot huidirritatie, jeuk en mogelijk diarree.

9. Berenklauw (Heracleum)

Deze plant is niet alleen gevaarlijk voor honden, maar ook voor mensen. Het sap van de Berenklauw kan ernstige huidirritaties en brandwonden veroorzaken. Het is dus belangrijk om je hond ver weg te houden van deze plant. Je vindt de berenklauw veel in de buurt van slootjes.

10. Wilde Wingerd (Parthenocissus quinquefolia)

Hoewel de Wilde Wingerd een mooie klimplant is, is het ook giftig voor honden. Het inslikken van de bladeren of bessen van deze plant kan braken, diarree en andere maagproblemen veroorzaken.

11. Pioenroos (Paeonia)

De Pioenroos is een favoriet in veel tuinen, maar het is helaas ook giftig voor honden. Het eten van deze plant kan leiden tot maagklachten, waaronder braken en diarree.

12. Tulpen (Tulipa)

Tulpen zijn een favoriet voor veel tuiniers vanwege hun levendige kleuren en mooie vorm, maar helaas zijn ze giftig voor honden. Het meest giftige deel van de tulp is de bol, die irritatie van de mond en het spijsverteringsstelsel kan veroorzaken als deze wordt ingeslikt. Dit kan leiden tot overmatig kwijlen, braken en diarree.

13. Boterbloem (Ranunculus)

De boterbloem, onschuldig en klein als hij lijkt, bevat gifstoffen die branderigheid in de mond, braken, diarree, krampen, en in ernstige gevallen zelfs verlamming kunnen veroorzaken bij honden. Hoewel honden vaak instinctief planten vermijden die slecht voor ze zijn, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en je hond bij de boterbloemen vandaan te houden.

14. Buxus (Buxus sempervirens)

De buxus is een populaire plant in veel tuinen, maar helaas zijn alle delen van deze plant giftig voor honden. Inname kan leiden tot ernstige maag- en darmklachten, uitdroging, nervositeit, ademhalingsproblemen en in extreme gevallen zelfs tot de dood.

15. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Vingerhoedskruid is een prachtige plant, maar ook zeer gevaarlijk voor honden. Deze plant bevat digitoxine, een stof die het hart kan beïnvloeden. Inname kan symptomen veroorzaken zoals braken, diarree, hartritmestoornissen, en in ernstige gevallen kan het zelfs fataal zijn.

16. Hyacinth (Hyacinthus)

Hyacinten zijn prachtige voorjaarsbloemen, maar zijn helaas giftig voor honden. Vooral de bollen zijn gevaarlijk. Ze kunnen ernstige maag- en darmklachten veroorzaken, evenals trillen, overmatig kwijlen en in ernstige gevallen kunnen ze leiden tot een verhoogde hartslag.

Meer belangrijke informatie voor in de zomer

Als baasje is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste tips en nieuwtjes. Op onze blog plaatsen we regelmatig interessant artikelen, zoals Mogen Honden Aardbeien? en Waarom Eet Mijn Hond Gras?

Biologisch en natuurlijk voer om je hond gezond te houden

Als jij van wandelen en de natuur houdt, hebben wij precies de juiste hondenvoeren voor jou. We hebben een collectie van gezond en biologisch hondenvoer en premium voer voor je lieve viervoeter. Zo geef jij het beste aan je hond en help je de natuur ook een handje. Kijk ook eens naar ons assortiment van de beste natuurlijke hondensnacks. Smakelijk eten gegarandeerd!

Conclusie

Nederland heeft een prachtige natuur en samen wandelen met de hond is het leukste wat er is. Maar pas deze zomer goed op voor giftige planten voor honden. Wees altijd waakzaam voor de gezondheid van je hond en vermijd het planten van deze soorten in je tuin als je hond er toegang toe heeft. Zorg ervoor dat je weet wat veilig is en wat niet voordat je nieuwe planten toevoegt aan je omgeving. Het is een kleine moeite en kan een hoop ellende besparen!

Het is cruciaal om altijd alert te zijn op de gezondheid van je hond. Wanneer je merkt dat je hond een vreemde plant heeft gegeten en symptomen vertoont zoals braken, diarree, abnormaal gedrag, of een plotselinge verandering in eetlust, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.