Naadloos overstappen op nieuw hondenvoer: de ultieme gids

by Thomas Vreeburg

Als je ooit hebt overwogen of hebt geprobeerd om van hondenvoer te veranderen, dan weet je dat dit geen gemakkelijke taak is. Honden zijn soms net kleine kinderen: kieskeurig en ze kunnen je niet precies vertellen wat ze willen. Tegelijkertijd is je viervoeter een geliefd lid van je gezin waar je natuurlijk alleen maar het beste voor wil. Daarom hebben we deze ultieme gids samengesteld om je te helpen naadloos over te stappen naar nieuw hondenvoer.

Waarom zou je van hondenvoer veranderen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om van hondenvoer te veranderen. Je hond kan allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in zijn huidige voer, zoals gluten, of misschien wil je overstappen naar een biologisch of graanvrij dieet. Of je hond is misschien ouder geworden en heeft nu speciale voeding nodig voor senioren. Ongeacht de reden, het is belangrijk om te weten hoe je dit proces zo soepel mogelijk kunt laten verlopen.

Let op: Voordat je van hondenvoer verandert, is het altijd een goed idee om eerst met je dierenarts te overleggen.

De juiste keuze maken

Er zijn verschillende soorten hondenvoer op de markt, allemaal met een ander doel en eigenschappen. Er zijn voeren speciaal voor specifieke levensfases, zoals puppy, adult en senior. Ook zijn voeren te categoriseren op basis van ingrediënten en/of allergenen: bijvoorbeeld graanvrij, glutenvrij en hypoallergeen voer. Als laatste zijn er voeren met een speciaal voedingsdoel in gedachte, zoals voer voor actieve honden of honden met overgewicht. Het is belangrijk om het voer te kiezen dat het beste past bij de specifieke behoeften van je hond.

Hoe over te stappen naar nieuw hondenvoer

  1. Mix het oude en nieuwe Voer: Begin met het mengen van een kleine hoeveelheid nieuw voer met het oude voer. Verhoog geleidelijk de hoeveelheid nieuw voer terwijl je de hoeveelheid oud voer vermindert.

  2. Let op de reactie van je hond: Het is belangrijk om de reactie van je hond op het nieuwe voer in de gaten te houden. Let op eventuele veranderingen in het gedrag, de eetlust of de ontlasting van je hond.

  3. Wees geduldig: Verwacht niet dat je hond onmiddellijk het nieuwe voer zal accepteren. Het kan even duren voordat je hond gewend is aan het nieuwe voer. Een goede overstap kan prima 2 weken duren.

Over het algemeen kan je het volgende schema aanhouden:

 Dag % Nieuwe Voer van Totaal % Oude Voer van Totaal
1 10% 90%
2 20% 80%
3 30% 70%
4 40% 60%
5 50% 50%
6 60% 40%
7 70% 30%
8 80% 20%
9 90% 10%
10 100% 0%

 

Let op! Bovenstaande tabel geldt als hulpmiddel en geldt niet als absolute waarheid. Vaak geeft de fabrikant van het nieuwe voer zelf een advies over de beste overstap.

Houdt rekening met nieuwe porties

In veel gevallen heeft het nieuwe voer een andere calorische waarde. In andere woorden, het nieuwe voer bevat meer of minder energie per 100 gram. Let er daarom tijdens het overstappen op dat je ook geleidelijk naar de nieuwe aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweegt.

 

Vergeet de oude hondensnacks niet te wisselen!

Bij het overstappen vergeten sommige baasjes om kritisch naar de snacks te kijken. Dit kan nadelige gevolgen hebben. Stap je bijvoorbeeld over naar een graanvrij dieet, dan moet je ook overstappen naar graanvrije hondensnacks. Sommige baasjes vergeten dit en komen tot de (verkeerde) conclusie dat het nieuwe voer niet werkt, terwijl dit eigenlijk aan de snacks ligt. Dit is ook relevant bij bijvoorbeeld honden met overgewicht. Vergeet dus niet om kritisch naar het hele dieet van de hond te kijken!

Conclusie

Het overstappen naar nieuw hondenvoer hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door de juiste keuzes te maken en het proces langzaam te doorlopen, kun je ervoor zorgen dat de overgang voor jou en je hond zo soepel mogelijk verloopt. Vergeet niet, de gezondheid en het welzijn van je hond zijn het belangrijkste!