Honden met voedselallergieën: Maak kennis met de wereld van hypoallergeen hondenvoer

2 mei 2023by Thomas Vreeburg

Honden met voedselallergieën kunnen baat hebben bij hypoallergene hondenvoeding om allergische reacties te minimaliseren. In dit artikel leer je meer over de voordelen van hypoallergeen hondenvoer, hoe je het juiste voer voor je hond kiest en enkele aanbevolen merken.

Wat is hypoallergeen hondenvoer?

Hypo is het Latijnse woord voor 'laag'. 'Hypoallergeen' betekent dus letterlijk 'laag in allergenen'. Hypoallergeen hondenvoer is speciaal geformuleerd om het risico op allergische reacties te verminderen. Dit type voer bevat vaak alternatieve eiwitbronnen, zoals eend of vis, in plaats van veel voorkomende allergenen zoals kip of rundvlees. Daarnaast zijn veel hypoallergene hondenvoedingen graanvrij, omdat granen een veel voorkomende oorzaak zijn van voedselallergieën bij honden.

In de praktijk betekent hypoallergeen meestal dat het voer slechts één dierlijke eiwitbron bevat. Het is dus belangrijk om te weten voor welk eiwitbron jouw hond allergisch is. Een recente innovatie is dat sommige hypoallergene voeren zogenaamde gehydrolyseerde eiwitten bevatten. Dit zijn eiwitten die in in ontelbare minuscule stukjes zijn geknipt. Hierdoor herkent het lichaam van je hond het eiwit niet meer als allergeen. Beide soorten hypoallergeen hondenvoer zijn veilig en gezond voor je hond.

Voordelen van hypoallergeen hondenvoer

Het voeren van hypoallergeen hondenvoer kan verschillende voordelen hebben voor honden met voedselallergieën, zoals:

 • Verminderde jeuk en huidirritatie
 • Verbeterde spijsvertering
 • Verminderde oorontstekingen
 • Verbeterde vachtconditie
 • Minder maag- en darmproblemen

Sommige mensen zijn van mening dat hypoallergeen hondenvoer uit blik of hypoallergene hondenbrokken minder goed zijn dan zelfgekookte maaltijden voor honden met een allergie. Wij kijken hier iets anders naar. Fabrikanten van hypoallergene voeding moeten voldoen aan heel veel regels voordat ze het label 'hypoallergeen' mogen gebruiken. Zo moet de productie worden gescheiden van 'normale' voeding om besmetting van allergenen te voorkomen. Hierdoor weet je 99,9% zeker dat je hond geen allergische reactie zal krijgen van het voer. Dit is anders met zelfgekookte maaltijden, waarbij het goed mogelijk is dat er in de keuken bepaalde allergenen zoals kip en granen aanwezig zijn. Mensen met een graan- en/of glutenallergie weten hier alles vanaf.

Hoe kies je de juiste hypoallergene hondenvoeding?

Bij het kiezen van het juiste hypoallergeen hondenvoer zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

 1. De specifieke allergie van je hond: Identificeer de ingrediënten waarvoor je hond allergisch is en kies een voer dat deze ingrediënten vermijdt. Dit kan betekenen dat je een voer kiest met een andere eiwitbron, zoals lamvis, of een graanvrij voer.
 2. De grootte en het ras van je hond: Sommige hypoallergene voedingen zijn speciaal ontwikkeld voor kleine honden of bepaalde rassen met een hogere gevoeligheid voor allergieën. Zorg ervoor dat je een voer kiest dat is aangepast aan de specifieke behoeften van jouw hond.
 3. De kwaliteit van de ingrediënten: Kies een hypoallergeen hondenvoer van hoge kwaliteit met natuurlijke ingrediënten en zonder kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen die allergische reacties kunnen veroorzaken. In onze winkel vind je alleen hypoallergene voedingen van de allerhoogste kwaliteit.

Aanbevolen hypoallergeen hondenvoer merken

Enkele merken die hoogwaardige hypoallergene hondenvoeding aanbieden, zijn:

Aanvullende tips voor honden met voedselallergieën

Naast het kiezen van het juiste hypoallergeen hondenvoer, zijn er enkele aanvullende tips om je hond met voedselallergieën te helpen:

 1. Introduceer voedingsmiddelen geleidelijk: Wanneer je overschakelt op een nieuw hypoallergeen hondenvoer, doe dit dan geleidelijk om de spijsvertering van je hond niet onnodig te belasten. Meng gedurende een week of twee het nieuwe voer met het oude voer, waarbij je de hoeveelheid nieuw voer langzaam verhoogt.
 2. Houd een voedingsdagboek bij: Noteer wat je hond eet en let op eventuele allergische reacties. Dit kan je helpen om mogelijke allergenen te identificeren en de vooruitgang van je hond bij te houden.
 3. Vermijd tafelresten: Etensrestjes geven aan je hond kan heel verleidelijk zijn, maar voor hypoallergene honden raden wij dit af. Er kunnen onbedoeld toch allergenen in het eten zitten. Daarnaast kan het moeilijk zijn om de exacte oorzaak van allergieën te achterhalen. Zorg ervoor dat je alleen hypoallergeen hondenvoer en snacks aan je hond geeft.
 4. Raadpleeg je dierenarts: Werk samen met je dierenarts om het beste hypoallergene hondenvoer en behandelingsplan voor je hond te kiezen. Je dierenarts kan helpen bij het identificeren van allergenen en het aanpassen van het dieet van je hond.
 5. Neem contact met ons op: Wij staan voor je klaar met advies en om vragen te beantwoorden over producten. Ga naar de klantenservice.

Hypoallergeen hondenvoer met eend

Een populaire optie voor honden met allergieën is hypoallergeen hondenvoer met eend, zoals Renske hypoallergeen. Eend is een uitstekende alternatieve eiwitbron die vaak goed wordt verdragen door honden met voedselallergieën. Dit komt omdat eend niet vaak door mensen wordt gegeten. Voor honden is het daarom ook onbekend en zijn ze er niet allergisch voor.

Hypoallergeen hondenvoer voor kleine honden

Voor kleine honden met voedselallergieën kan je overwegen om hypoallergeen hondenvoer speciaal voor kleine honden te kiezen. Dit voer is aangepast aan de voedingsbehoeften en kauwgewoonten van kleine hondenrassen. Ook zijn de brokjes vaak wat kleiner zodat je kleine maatje er lekker van kan genieten.

Vegetarisch hondenvoer

Is jouw hond echt een moeilijke eter of kan je hond weinig verdragen? Wellicht is vegetarisch hondenvoer van PAWR een uitkomst. Dit voer bevat geen dierlijke eiwitten en bevat ook geen granen. Het voer is ook geschikt als aanvullende voeding. Bijkomend voordeel is dat het voer extra veel groente en fruit bevat.

Conclusie

Het omgaan met een hond met voedselallergieën kan uitdagend zijn, maar met het juiste hypoallergene dieet kan je de symptomen wegnemen en je hond een heerlijk leven zonder zorgen bieden. Door de juiste voeding te kiezen en de bovenstaande tips te volgen, kan je ervoor zorgen dat je hond met voedselallergieën een comfortabel, actief en gezond leven leidt. Zorg dat je consistent bent en door ook voor hypoallergene hondensnacks te kiezen en je dierenarts te raadplegen voor advies en begeleiding.

Met de juiste zorg en aandacht kan je hond met voedselallergieën een comfortabel, actief en gezond leven leiden. Door te investeren in hoogwaardig hypoallergeen hondenvoer en het volgen van de aanvullende tips in dit artikel, zorg je ervoor dat je hond de best mogelijke voeding krijgt om zijn allergieën onder controle te houden en een gelukkig, gezond leven te leiden.

Link naar onze partner:

HondenPage vind alle informatie over de beste puppy's en fokkers