Alles wat je moet weten over hooikoorts bij honden [Mei 2023]

by Thomas Vreeburg

Honden zijn onze familie. Ze brengen vreugde in ons leven, ze troosten ons in moeilijke tijden, en ze zijn altijd blij om ons te zien. Maar in nog een ander opzicht zijn het net mensen. Net als mensen kunnen honden last hebben van allergieën, zoals hooikoorts. In deze gids beantwoorden we al jouw vragen over hooikoorts bij honden. De lente is begonnen en de zomer komt er aan, dus zorg dat je goed bent voorbereid!

Wat is Hooikoorts bij Honden?

Hooikoorts, ook wel pollenallergie of in medische termen, seizoensgebonden allergische rhinitis, is een allergische reactie op stuifmeel of pollen van bomen, grassen of onkruid. De allergie speelt voornamelijk in de lente en zomer een grote rol in ons leven. Hooikoorts kan ook bij honden voorkomen. Honden met een pollenallergie kunnen verschillende symptomen vertonen die variëren van licht ongemak tot ernstige gezondheidsproblemen.

Hoe Weet Je of Je Hond Hooikoorts Heeft?

Je kunt je afvragen: "Hoe weet ik dat mijn hond een allergie heeft?" Het herkennen van de symptomen van hooikoorts bij honden is de eerste stap. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Overmatig niezen
  • Jeuk, vooral rond de ogen en snuit
  • Rode, waterige ogen
  • Jeukende en ontstoken huid
  • Overmatig likken van poten

Wat als Een Hond Veel Niest?

Overmatig niezen kan een teken zijn van een pollenallergie bij je hond. Het is belangrijk om je hond door een dierenarts te laten onderzoeken als je dit opmerkt. De dierenarts kan bepalen of het niezen het gevolg is van hooikoorts of van een andere aandoening, zoals een infectie of een vreemd voorwerp in de neus.

Hoe Testen Ze op Hooikoorts?

Als je vermoedt dat je hond hooikoorts heeft, is het belangrijk om je hond door een dierenarts te laten onderzoeken. De dierenarts kan huidtesten uitvoeren om te bepalen voor welke soorten pollen je hond allergisch is. Bij een huidtest plaatst de dierenarts een kleine hoeveelheid van het allergeen op of onder de huid van de hond om te kijken of er een allergische reactie plaatsvindt. Bloedonderzoek kan ook worden gedaan om te zoeken naar specifieke antilichamen tegen pollen in het bloed van je hond.


Medicatie kan een essentiële rol spelen bij het beheer van hooikoorts bij honden. Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die de symptomen van hooikoorts kunnen helpen verminderen. Deze omvatten antihistaminica, corticosteroïden en decongestiva. Het is belangrijk om te onthouden dat medicatie altijd onder toezicht van een dierenarts moet worden toegediend om ervoor te zorgen dat het veilig en effectief is voor je hond. Sommige medicijnen kunnen bijwerkingen hebben of interfereren met andere medicijnen die je hond misschien neemt.

Wat Kun Je Doen Tegen Hooikoorts Zonder Medicijnen?

Er zijn verschillende manieren om je hond te helpen met zijn pollenallergie zonder medicijnen. Probeer je wandelingen te plannen in de vroege ochtend of laat in de avond wanneer de pollenconcentratie het laagst is. Het regelmatig wassen van je hond kan ook helpen om pollen van zijn vacht te verwijderen. Daarnaast kan het nuttig zijn om je huisdier binnen te houden op dagen dat de pollenconcentratie bijzonder hoog is. Hier zijn handige apps voor.

Daarnaast is het belangrijk dat je hond gezond is en goed in zijn/haar vel zit. Zorg daarom dat je hond genoeg water drinkt en het juiste voer eet. Ook is voldoende beweging en nachtrust belangrijk. Bij een goede gezondheid kan je hond meer weerstand bieden tegen hooikoorts.

In sommige gevallen kan het voeren van een speciaal dieet, zoals graanvrij hondenvoer of hypoallergeen hondenvoer, ook helpen om allergische reacties te verminderen. Deze soorten voer zijn ontworpen om mogelijke voedselallergieën te minimaliseren en kunnen bijdragen aan een betere algemene gezondheid van je hond.

Voor meer informatie over dit onderwerp, raadpleeg onze blogs: De voordelen van graanvrij hondenvoer: een uitgebreid overzicht en Maak kennis met hypoallergeen hondenvoer.

Wat is een Goed Middel Tegen Hooikoorts bij Honden?

Er zijn verschillende behandelingsopties voor hooikoorts bij honden, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Antihistaminica, steroïden en immunotherapie zijn enkele van de meest voorkomende behandelingen. Het is echter belangrijk om eerst met je dierenarts te overleggen voordat je je hond medicatie geeft.

Hooikoorts bij honden kan een uitdaging zijn voor zowel de hond als zijn eigenaar, maar met de juiste informatie en zorg kan het goed worden beheerd. Als je hond symptomen van hooikoorts vertoont, neem dan contact op met je dierenarts om een passende behandeling te vinden. En vergeet niet dat een gezond dieet en regelmatige verzorging ook kunnen bijdragen aan het welzijn van je huisdier.

Bekijk onze collectie van natuurlijke hondensnacks en producten voor verzorging van honden voor meer manieren om je hond te helpen gezond en gelukkig te blijven.

Heb je meer vragen over hooikoorts? Neem dan contact op met onze helpdesk. Wij kunnen je goed adviseren. Bij acute gevallen, ernstige reacties en medische kwesties verwijzen we je door naar je dierenarts.