Klaar voor de Herfst? Dit Zijn 10 Tips voor Hondenbaasjes
De herfst is een prachtig seizoen vol kleurrijke bladeren en verfrissende wandelingen, maar het brengt ook specifieke uitdagingen met zich mee voor honden en hun baasjes. Om jou en je viervoeter goed voorbereid de herfst door te helpen, hebben we de belangrijkste tips op een rij gezet. Een goede voorbereiding is het halve werk! Zo geniet je samen van de mooie herfstdagen, zonder zorgen over de kou, vocht of andere ongemakken.
1. Goede zichtbaarheid
In de herfst worden de dagen korter, wat betekent dat je vaak in het donker of schemer moet wandelen. Een reflecterende halsband of tuigje zorgt ervoor dat je hond goed zichtbaar is voor andere wandelaars, fietsers en automobilisten. Er zijn ook led-lampjes die je gemakkelijk aan het tuigje of de halsband kunt bevestigen. Jij en je hond zullen veiliger zijn en makkelijker opvallen, zelfs in het dichtste herfstbos.
2. Bescherming tegen teken
Hoewel veel mensen denken dat teken vooral in de lente en zomer actief zijn, blijven ze in de herfst nog steeds een risico vormen. In feite zijn teken vaak actief tot de eerste vorst. Controleer je hond na elke wandeling op teken, vooral rond de oren, nek, oksels en liezen. Gebruik een effectief anti-tekenmiddel en behandel je hond regelmatig om te voorkomen dat deze vervelende parasieten je hond ziek maken. Bespreek met je dierenarts welke middelen het beste werken voor jouw hond. Bij Milo hebben we een ruim assortiment aan anti-tekenmiddelen.
Klik hier om naar de collectie anti-tekenmiddelen voor honden te gaan.
3. Pas op gevallen bladeren en paddenstoelen
Gevallen bladeren zien er mooi uit, en het is hartstikke leuk om je hond te zien spelen in de bladeren en in het bos. Maar zorg dat je altijd een oogje in het zeil houdt. Bladeren kunnen schimmels en bacteriën bevatten die schadelijk zijn voor je hond. Bovendien kunnen bladeren soms scherpe takjes of steentjes verbergen waar je hond zich aan kan bezeren. Paddenstoelen zijn een ander gevaar: sommige zijn giftig voor honden en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Houd je hond goed in de gaten tijdens wandelingen en zorg dat hij niet zomaar iets van de grond eet.
4. Soepele gewrichten houden
Koude en vochtige omstandigheden kunnen bij sommige honden leiden tot stijve en pijnlijke gewrichten, vooral als ze ouder zijn. Veel honden met artrose of andere gewrichtsproblemen hebben meer pijn in de winter, omdat door het koude weer de bloedvaten in en rond de gewrichten samentrekken. Hierdoor komt er minder bloed en zuurstof naartoe.
Om de gewrichten soepel te houden, kun je een supplement gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor de ondersteuning van gewrichten. Glucosamine en chondroïtine zijn veelgebruikte ingrediënten die gewrichten helpen ondersteunen en beschermen. Bespreek met je dierenarts of een gewrichtssupplement geschikt is voor jouw hond en welke dosering past. Supplementen zoals Flexadin hebben een bewezen werking en zijn vrij verkrijgbaar zonder recept van de dierenarts.
Bekijk hier de collectie van Flexadin Supplementen voor Gewrichten.
5. Goede voeding voor energie en weerstand
In de herfst hebben honden vaak meer energie nodig om warm te blijven. Zorg daarom voor kwalitatief goed voer dat rijk is aan eiwitten en gezonde vetten, zodat je hond voldoende energie en voedingsstoffen binnenkrijgt. Voeg eventueel een beetje visolie toe voor een glanzende vacht en een sterk immuunsysteem. Let wel op dat je niet zomaar extra snacks of supplementen toevoegt zonder overleg met je dierenarts om gewichtstoename te voorkomen.
6. Kalmeren voor de drukke feestdagen
De herfst markeert ook de start van feestdagen zoals Halloween en Sinterklaas, die gepaard gaan met harde geluiden, vuurwerk en onrust. Veel honden worden angstig door harde geluiden, wat kan leiden tot stress en paniek. Een kalmeringsmiddel kan helpen om je hond rustig te houden tijdens deze stressvolle momenten. Er zijn natuurlijke kalmeringsmiddelen op basis van kruiden zoals valeriaan en kamille, evenals specifieke producten die door dierenartsen worden aanbevolen. Zorg dat je hier op tijd mee begint, zodat je hond rustig kan wennen aan het middel.
Klik hier om de collectie veilige kalmeringsmiddelen te bekijken.
7. Regelmatig borstelen en vachtverzorging
In de herfst verliezen veel honden hun zomervacht en krijgen ze een dikkere wintervacht. Door je hond regelmatig te borstelen, verwijder je losse haren en help je bij het voorkomen van klitten. Bovendien stimuleert borstelen de doorbloeding van de huid, wat helpt bij de vachtgroei en gezondheid van de huid. Ook kun je hiermee goed controleren op wondjes of andere huidproblemen. Door regelmatig te kammen ben je er ook vroeg bij als je hond een teek heeft.
Verder is het een goed idee om je hond zo nu en dan goed te wassen met een speciale hondenshampoo. Vooral als je hond lekker heeft liggen wroeten in een stapel bladeren of een modderpoel!
Klik hier om de volledige collectie vachtverzorging te bekijken.
8. Opbouwen van wandelingen
De temperatuur en vochtigheid in de herfst kunnen belastend zijn voor de longen en spieren van je hond. Bouw wandelingen rustig op, vooral als je hond na de zomer wat minder actief is geweest. Let op signalen van vermoeidheid of ongemak en pas de lengte en intensiteit van de wandeling aan. Geef je hond de kans om te wennen aan de koude lucht en natte grond, zodat zijn spieren en gewrichten zich kunnen aanpassen aan de veranderde omstandigheden.
9. Extra speeltijd binnen
In de herfst ben je misschien geneigd om kortere wandelingen te maken vanwege het weer. Maar zorg er dan voor dat je hond toch voldoende mentale en fysieke uitdaging krijgt. Denk aan spelletjes zoals apporteren of een snuffelmat om zijn energie kwijt te kunnen. Interactieve speeltjes zijn ook een geweldige manier om de hersenen van je hond bezig te houden, vooral als het te koud of nat is om lang buiten te blijven.
Klik hier om de collectie hondenspeelgoed te bekijken.
10. Regelmatig bezoek aan de dierenarts
In de herfst krijgen veel honden te maken met seizoensgebonden allergieën, zoals schimmelsporen en andere allergenen die in de lucht zitten. Let op symptomen zoals jeuk, niezen of rode ogen, en raadpleeg je dierenarts als je denkt dat je hond last heeft van allergieën. Ook kan de dierenarts je helpen om het juiste plan voor gewrichts- en vachtverzorging op te stellen, vooral bij oudere honden die gevoelig zijn voor kou. Heb je een vraag over je huisdier of een product? Je kan je vraag altijd stellen aan dr. Peter Bracht voor een vrijblijvend advies!
Met deze tips ben je goed voorbereid om samen met je hond te genieten van alles wat de herfst te bieden heeft. Met de juiste voorzorgsmaatregelen blijven jij en je trouwe viervoeter gezond, veilig en gelukkig – klaar voor elk herfstavontuur dat op jullie pad komt!
Ben je benieuwd welke producten Milo allemaal aanraadt voor in de herfst? Neem een kijkje in onze herfstcollectie!