Eet Jouw Hond Poep? Van Bah Naar Beter Met Deze Tips

by Thomas Vreeburg

Heb jij wel eens vol verbazing staan kijken terwijl je hond poep eet? Of het nu gaat om hun eigen uitwerpselen, die van andere honden, of zelfs kattenpoep, dit gedrag is niet ongewoon bij honden. Hoewel het natuurlijk erg vies is, is het belangrijk om rustig te blijven en te beseffen dat je hond waarschijnlijk hulp nodig heeft. In dit artikel duiken we in de oorzaken van dit gedrag en delen we praktische tips om je hond het eten van poep af te leren.

Puppy die poept

Oorzaken Waarom Een Hond Poep Eet

Veel baasjes maken zich zorgen als ze hun hond poep zien eten. Dit gedrag, bekend als coprofagie, kan verschillende oorzaken hebben, van medisch tot gedragsmatig:

  • Voedingstekorten: Soms duidt het eten van poep op een tekort in het dieet van de hond. Als een hond niet de nodige voedingsstoffen uit zijn voeding haalt, kan hij instinctief zoeken naar alternatieve bronnen, inclusief het eten van eigen ontlasting of die van andere honden.
  • Verveling of angst: Een hond die veel alleen is, kan uit verveling of angst beginnen met het eten van eigen poep. Ook onvoldoende activiteit en beweging kan leiden tot ongewenst gedrag.
  • Nabootsing: Pups zien hun moeder vaak de ontlasting opruimen om het nest schoon te houden en kunnen dit gedrag nabootsen. Dit kan verklaren waarom een pup zijn eigen poep eet.
  • Gezondheidsproblemen: In sommige gevallen kan het eten van poep wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om dit met een dierenarts te bespreken als je je zorgen maakt.

Onschuldig of zorgwekkend?

In sommige gevallen is het eten van poep, hoewel het natuurlijk vies blijft, onschuldig en natuurlijk gedrag. Denk bijvoorbeeld aan een zogende teef die de ontlasting van haar pups opeet om het nest schoon te houden. Pups kunnen dit gedrag nabootsen uit nieuwsgierigheid. Meestal stopt dit gedrag vanzelf wanneer de pups ouder zijn. Als een volwassen hond poep eet om wat voor reden dan ook, is het belangrijk om actie te ondernemen. Naast dat het erg vies is, kan een hond door het eten van poep namelijk besmet raken met parasieten en andere ziekmakers.

Hoe Leer Ik Mijn Volwassen Hond Af Poep Te Eten?

Allereerst is het belangrijk om de oorzaak van het gedrag te begrijpen. Vaak is dit direct terug te leiden naar een verandering in het dieet of omgeving die stress of ander ongemak veroorzaakt bij je hond.

  • Gezonde Voeding: Zorg ervoor dat je hond een gebalanceerd dieet krijgt dat voldoet aan al zijn voedingsbehoeften. Soms kan de simpele stap om over te schakelen op een hoogwaardig voer het probleem oplossen.
  • Aandacht en training: Voorkom verveling en angst door voldoende mentale en fysieke stimulatie. Train je hond met het commando 'laat liggen' of 'nee' om hem af te leren poep te eten. Beloon hem vervolgens voor gehoorzaamheid.
  • Schoonmaak: Houd de omgeving van je hond schoon. Door direct de uitwerpselen op te ruimen, wordt de verleiding voor je hond verminderd. Dit geldt ook voor kattenbakken, aangezien hond eet kattenpoep een veelvoorkomend probleem is.
  • Producten tegen Coprofagie: Er zijn producten beschikbaar die je aan het voer van je hond kunt toevoegen, waardoor zijn ontlasting een onaantrekkelijke smaak krijgt. Neem hiervoor contact op met je dierenarts.

Specifieke Rassen: Labrador Eet Poep

Hoewel elke hond poep kan eten, lijken sommige rassen, zoals Labradors, hier meer toe geneigd te zijn. Dit kan te wijten zijn aan hun onverzadigbare eetlust. Echter, met de juiste training en voedingsmanagement kan dit gedrag worden aangepakt.

Conclusie: Hulp bij Coprofagie

"Help, mijn hond eet poep!" is een veel gehoorde uitroep onder huisdiereigenaren. Hoewel het een uitdaging kan zijn, is het met geduld en consistentie mogelijk om je hond dit ongewenste gedrag af te leren. Vergeet niet dat als het gedrag voortduurt of als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond, het altijd raadzaam is om professioneel advies in te winnen bij een dierenarts.

Door de oorzaken te begrijpen en proactief te handelen, kan je een gelukkigere en gezondere omgeving voor je trouwe viervoeter creëren. Onthoud dat elke hond uniek is en een aanpak op maat nodig heeft. Met liefde, geduld, en de juiste strategieën, kan je hond leren om de volgende drol links te laten liggen!

Heb je vragen over jouw hond? Neem dan eens contact op met onze dierenarts, dr. Peter Bracht.