Dit Zijn 6 Lieve Redenen Waarom Honden Je Likken

by Thomas Vreeburg

Puppy likt baasje in haar gezicht

Vandaag duiken we in een gedrag dat elke hondeneigenaar herkent. Sommige baasjes hebben het lief, anderen moeten er niets van hebben: het likken. Als jouw trouwe viervoeter je weer eens begroet met een vriendelijke lik op je hand of een natte kus op je gezicht, vraag je je misschien af wat hij daarmee probeert te zeggen. Is het een teken van liefde en genegenheid, of zit er meer achter dit gedrag? Laten we samen verkennen waarom honden likken en wat ze ons proberen te vertellen.

1. Een teken van liefde en genegenheid

De meest voor de hand liggende reden waarom honden likken, is uit liefde en genegenheid. Net zoals mensen knuffelen of kussen om hun liefde te tonen, gebruiken honden likken om hun genegenheid te uiten. Wanneer jouw hond je likt, kan dit zijn manier zijn om te zeggen: "Ik hou van je" of "Je bent belangrijk voor mij".

2. Onderdeel van hun instinct

Likken is ook een gedrag dat honden vanaf de geboorte meekrijgen. Moederhonden likken hun pups om ze te verzorgen en te stimuleren. Dit likgedrag is dus diep geworteld in hun instinct en een natuurlijke manier voor honden om te communiceren en voor elkaar te zorgen.

3. Zoeken naar aandacht

Soms is een lik simpelweg een verzoek om aandacht. Jouw hond heeft misschien geleerd dat door te likken, hij jouw focus en genegenheid krijgt. Of het nu gaat om een knuffel, een spelletje of gewoon een vriendelijk woord, likken kan een manier zijn voor jouw hond om te zeggen: "Kijk naar mij!" Dit is vooral mij puppy's en actieve honden het geval.

4. Het proeven van zout op onze huid

Honden zijn van nature nieuwsgierige wezens en onze huid smaakt interessant voor hen, mede dankzij het zout dat we uitzweten. Jouw hond kan dus likken omdat hij of zij de smaak van jouw huid simpelweg aangenaam of intrigerend vindt. Meestal is dit een onschuldige oorzaak. Vermoed je echter dat je hond een tekort heeft aan zouten, neem dan contact op met je dierenarts!

5. Stress of nervositeit

Likken kan soms ook een teken zijn van stress of nervositeit bij honden. Net zoals mensen bepaalde gewoontes hebben als ze nerveus zijn (zoals nagelbijten), kunnen honden gaan likken als een manier om zichzelf te kalmeren of troost te zoeken. In dit geval gaan honden ook vaak likken aan willekeurige voorwerpen in huis of likken ze zelfs in hun slaap (ja, honden dromen ook!).

6. Uitdrukking van onderdanigheid

In de hondenwereld is likken een manier om respect en onderdanigheid te tonen. Door te likken, kan jouw hond laten zien dat hij je erkent als de leider of als een belangrijk lid van zijn 'roedel'. Overal in de natuur worden de leiders namelijk verzorgt of 'gegroomed' door anderen in de groep. Als je hond jou likt als teken van onderdanigheid heb je je hond dus goed opgevoed!

Ze bedoelen het goed, maar toch beter van niet!

Het likgedrag van honden is veelzijdig en kan variëren afhankelijk van de situatie en de individuele persoonlijkheid van de hond. Het belangrijkste is om dit gedrag te zien als een vorm van communicatie. Door aandacht te besteden aan de context en aan andere signalen die jouw hond geeft, kun je beter begrijpen wat hij probeert te zeggen.

In de Nederlandse cultuur, waar honden vaak gezien worden als volwaardige leden van het gezin, is het begrijpen van deze kleine gebaren een mooie manier om onze band met onze huisdieren te versterken. Dus de volgende keer dat jouw hond je een 'kus' geeft, onthoud dan dat het een teken is van liefde, communicatie en misschien zelfs een beetje nieuwsgierigheid. Bovenal bedoelt je hond het goed.

Desondanks is het beter om het likken in het gezicht in een vroeg stadium af te leren, met name als het gaat om likken in het gezicht. Een hondentong bevat namelijk onwijs veel bacteriën bevatten die potentieel schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Dus ook al bedoelen ze het goed, pas er mee op!