Likt Jouw Kat Zichzelf Veel? Dit Zijn 3 Mogelijke Oorzaken

28 feb. 2024by Peter Bracht

Heb je jouw kat wel eens betrapt op het obsessief likken van zijn vacht, tot het punt waar kale plekken zichtbaar worden? Dit gedrag, bekend als overgrooming, is een veelvoorkomend probleem bij huiskatten en kan diverse onderliggende oorzaken hebben. In deze blogpost duiken we dieper in het fenomeen overgrooming: wat het is, waarom katten zichzelf veel likken en hoe je het kunt herkennen. We verkennen de meest voorkomende oorzaken, van medische aandoeningen tot psychologische stressoren, om jou als katteneigenaar te voorzien van de kennis en tools om je kat te helpen. Laten we samen de stap zetten naar een gezonder en gelukkiger leven voor jouw kat.

Kat die zijn pootjes likt

Oorzaak 1: Pijn en Medische Aandoeningen

Likt jouw kat zichzelf aan de buik? Een van de primaire oorzaken van overgrooming is pijn of ongemak, vaak gerelateerd aan blaas- of urinewegproblemen. Als je kat veel aan zijn buik likt, kan dit wijzen op een blaasontsteking of blaasgruis. Andere symptomen om op te letten zijn vaak plassen, onzindelijkheid, en bloed in de urine. Een bezoek aan de dierenarts voor een lichamelijk onderzoek en urineonderzoek is essentieel om deze aandoeningen uit te sluiten of te bevestigen.

Oorzaak 2: Allergieën en Huidproblemen

Allergische dermatitis is een andere veelvoorkomende oorzaak. Als je kat zich vooral krabt en veel likt aan zijn poten of in de buurt van de bek, kan dit duiden op een allergische reactie. De huid kan roodheid, schilfers, en bultjes vertonen. Soms is een behandeling met medicatie zoals prednison nodig om de symptomen te verlichten, maar een grondige diagnose is belangrijk om de specifieke allergie te identificeren.

Oorzaak 3: Stress, Een Onderschatte Factor

Stress speelt een significante rol in het gedrag van overgrooming. Veranderingen in de omgeving, zoals een verhuizing, de komst van een nieuwe huisgenoot, of zelfs regelmatige confrontaties met een buurtkat, kunnen stress bij jouw kat veroorzaken. Stressgerelateerd overmatig likken is een teken dat jouw kat moeite heeft om zich aan te passen. Behandelingen variëren van gedragstherapie tot medicatie, afhankelijk van de ernst van de stress.

Conclusie: Een Proactieve Aanpak

Overgrooming bij katten, of je kat nu veel likt aan bek, poten, of andere delen van zijn lichaam, vereist aandacht en zorg. Het begrijpen van de mogelijke oorzaken is de eerste stap naar het bieden van de juiste hulp. Als je kat veel aan zijn buik likt, kan dit komen door pijn of ongemak zoals problemen aan de blaas. Bij overmatig likken aan de poten of bek is er vaak sprake van een allergie of irritatie. Maar als je kat zichzelf veel likt kan dit ook gewoon komen door een stressvolle situatie.

Katten hebben een ruwe tong, en het overmatige likken kan op een gegeven moment lijden tot wondjes. Hiervoor kan je Vetramil Honingzalf gebruiken, een natuurlijke zalf die ervoor zorgt dat de huid kan herstellen.

Vetramil Honingzalf
Onthoud dat elke kat uniek is; wat voor de ene kat werkt, werkt misschien niet voor de ander. Een proactieve aanpak, gecombineerd met professioneel advies van een dierenarts, is cruciaal in het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van jouw kat. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw kat een gelukkig, gezond en volledig leven leidt.