Hoe We Onze Kater 'Kluts' Hielpen Met Een Blaasontsteking

7 okt. 2024by Peter Bracht

Vorige week vertoonde onze kater Kluts, die inmiddels 10 jaar is, plotseling verontrustende symptomen. Hij zat vaak op de kattenbak en deed telkens maar kleine plasjes. We vonden zelfs bloederige plasjes naast de kattenbak en op andere plekken in huis, zoals de badkamer en keuken. Kluts was erg onrustig en duidelijk zichzelf niet. Mijn eerste gedachte was een blaasontsteking. Dat moest met spoed behandeld worden.

Kluts de oranje slapende kat van Peter

Eerste Hulp voor Kluts


Als (voormalig) dierenarts wist ik wat er moest gebeuren. Bij blaasontstekingen geef je meestal ontstekingsremmers, zoals Meloxicam, en iets om de spastische blaas te kalmeren, zoals Spasmoglucinol. Vroeger had ik die middelen altijd in huis, maar tegenwoordig niet meer. Dus, wat nu?

Allereerst heb ik gecheckt of hij niet verstopt zat door zijn blaas te voelen. Een grote, harde blaas zou wijzen op een verstopping, maar gelukkig was dat niet het geval. Ik stond op het punt om de volgende dag enkele collega's en tevens jaargenoten te zien, en via onze gezamenlijke groepsapp vroeg ik om een injectie Metacam en een doosje Spasmoglucinol.

Toen ze mij de volgende dag kwamen ophalen, gingen twee collega’s even mee naar boven om Kluts zijn medicijnen toe te dienen. Hij kreeg een injectie Metacam en een pil Spasmoglucinol. Mijn partner Christine zou de volgende morgen de orale medicatie toedienen. Gelukkig ging het al snel beter, hoewel er nog wat bloed in zijn urine zat.

Urine Onderzoek Met Katkor

Voor de zekerheid haalde mijn collega Chris een zakje Katkor bij de praktijk. Dit is iets wat elk kattenbaasje in huis zou moeten hebben! Katkor bevat plastic korreltjes die je in een schone kattenbak doet. Als je kat plast, kun je de urine makkelijk opzuigen met de bijgeleverde pipet en opsturen naar de dierenarts voor onderzoek. Dit is vooral handig bij oudere katten die veel drinken en afvallen, wat kan wijzen op suikerziekte of nierfalen.

Verdere Behandeling en Voeding

Toen de Spasmoglucinol op was, haalde ik een vergelijkbaar middel (Oxybutinine) bij een collega in Moerwijk. Voor de zekerheid nam ik ook wat maaltijdzakjes van een blaasgruisdieet mee. Hoewel ik niet zeker wist of Kluts last had van blaasgruis, bevatten deze zakjes stoffen die goed zijn bij blaasontstekingen.

En dan? Als het probleem over is, dan is het klaar. Maar als de klachten terugkomen, brengen we wat urine naar de kliniek voor verder onderzoek. Het is dan belangrijk om te kijken naar het sediment in de urine. Als er kristallen worden gevonden, dan moet Kluts op een 'urinary' dieet. Als er veel witte bloedcellen (leukocyten) aanwezig zijn, dan kan er alsnog antibiotica nodig zijn. Blaasontstekingen bij katten worden echter maar zelden veroorzaakt door bacteriën, dus direct starten met antibiotica is vaak onnodig.

Wanneer Moet Je Echt Naar de Dierenarts?

Bij katers moet je extra opletten. Ze hebben een smalle plasbuis, en bij een blaasontsteking kan er een propje slijm, bloed of gruis vast komen te zitten. Dit kan ervoor zorgen dat ze helemaal niet meer kunnen plassen. De blaas raakt dan overvol, wat druk op de nieren veroorzaakt. Als dat gebeurt, kunnen de nierfuncties ernstig verslechteren, wat levensbedreigend kan zijn. Daarom, als je vermoedt dat je kater niet meer plast, ga dan direct naar de dierenarts – zelfs midden in de nacht of tijdens een feestdag. In zo’n geval is snelle behandeling cruciaal.

Gelukkig voor Kluts hebben wij een dierenarts in huis, en met één hand heb ik kunnen checken hoe het met hem ging. Voor nu lijkt het beter te gaan, maar we blijven hem goed in de gaten houden.

Tot Slot

Een blaasontsteking bij je kat is geen kleinigheid. Het is belangrijk om de symptomen vroeg te herkennen en actie te ondernemen. Als je kat vaak naar de kattenbak gaat, bloederige urine heeft, of zich onrustig gedraagt, neem dan contact op met je dierenarts. Een simpele urineanalyse kan veel duidelijk maken en tijdige behandeling kan ernstige complicaties voorkomen.