Help Je Oude Kat Gezond Oud Worden

7 okt. 2024by Peter Bracht

In dit artikel deelt Peter Bracht zijn ervaringen uit de (dieren)praktijk. Kijk mee vanuit de ogen van een dierenarts met meer dan 20 jaar ervaring.

Dit is Felix. Felix is dood. Ik heb hem laten inslapen toen hij 14 jaar oud was. Dat was de eerste keer dat hij bij een dierenarts kwam sinds zijn castratie toen hij 6 maanden was. Felix was al enkele jaren aan het vermageren maar hij at nog goed tot enkele weken geleden.

Een grijze, oude kat

Nu at hij al een week niets meer. Felix was op: vel over been, totaal uitgedroogd, te ver heen om nog te helpen. Hij was wel nog in staat om mij een tik te verkopen waarbij zijn flinke nagel net in het velletje van mijn nagelriem stak... Ik denk dat hij een schildklierprobleem en een nierprobleem had. Hij had ook een zeer slecht gebit en een dikke knie, artrose.

Als ik Felix enkele jaren eerder gezien had weet ik zeker dat ik er samen met de eigenaar voor had kunnen zorgen dat hij een goede oude dag had gehad, met een goede kwaliteit van leven zonder pijn. Waarschijnlijk zou hij dan ook ouder geworden zijn dan hij nu is geworden.

Katten zijn heel goed in heel veel dingen. In de gordijnen klimmen, dwangmatig op je schoot willen liggen, muizen en vogels vangen en half aangevreten thuis brengen, heerlijk kroelen bij het baasje. Maar er is één ding waar ze echt heel slecht in zijn: dood gaan.

Katten voelen zich vaak slechter dan je denkt als ze ziek zijn. En dan zegt een baasje soms, wanneer de kat de laatste adem uitblaast na de injectie euthasol: 'hij heeft een goed leven gehad'....en ik knik...en denk: ‘je moest eens weten hoeveel die kat geleden heeft, nee, dat wil je niet weten' .....dus hou ik m'n mond maar.

Felix heb ik gewoon verzonnen, de foto is van internet. Maar katten als Felix zie ik elke week wel een keer voorbij komen.

Laat je kat niet opbranden. Laat ze één keer per jaar nakijken door een dierenarts. Want dat een kat regelmatig braakt is niet gewoon ouderdom. Dat je kat vermagert is niet gewoon ouderdom. Dat je kat niet meer op de bank kan springen is niet gewoon ouderdom. Dat je kat uit haar bek stinkt en de brokken in 1 keer zo doorslikt is niet gewoon ouderdom.

Zo wil je zelf toch ook niet oud worden.

NB: Deze tekst is met toestemming gekopieerd van Dierenkliniek Leidschendam, de oude dierenkliniek van dr. Peter Bracht.