Gezond Verstand voor een Gezonde Hond: 18 Tips van de Dierenarts

14 aug. 2024by Thomas Vreeburg

Op dit moment wonen er een aantal mensen met een pup in onze flat. Tegen al deze mensen wil ik wat zeggen:

Koop nooit meer een hond via Marktplaats. Zoek een eigen vaste dierenkliniek waar je voor alles terecht kunt en waar je altijd naartoe kunt gaan. Laat de pup door die dierenarts controleren en vaccineren volgens schema, en blijf dat ieder jaar doen. Zorg dat je hond gechipt is en dat de registratie van de chip altijd klopt.

Heb je een teef? Laat haar castreren voor de 2e loopsheid (ideaal is 2-3 maanden na de eerste loopsheid). Dit scheelt aanzienlijk in de kans op baarmoederontsteking en borstkanker.

Heb je een reu? Laat hem niet zomaar castreren, maar probeer eerst een tijdelijke castratie door middel van een Suprelorin-implantaat. Begin met eentje die 6 maanden werkt, en als het bevalt, kun je ieder jaar er een laten plaatsen die een jaar werkt. Dit kan eventueel in combinatie met de vaccinatie.

"Geniet van iedere minuut die je zal doorbrengen met je hond"

Gebruik middelen tegen parasieten die echt werken, ook als je denkt dat je hond ze niet heeft. Doe dit in overleg met je dierenarts. Geef je hond een droge brok die passend is voor zijn leeftijd en grootte, en verander nooit van de ene op de andere dag naar een totaal ander dieet.

Begin nú al met tandenpoetsen; daar heb je later profijt van, echt waar. Geloof de mensen die je buiten tegenkomt en denken alles te weten, niet. Geloof ook de onzinreclames op sociale media over artrose en jeuk door verkeerde bacteriën in de darmen niet.

Wees lief voor je hond en de mensen die je op straat tegenkomt. Ook als ze niet gek zijn op honden. Doe een cursus bij de lokale hondenschool, ruim de poep op, en denk aan de verzekering voor dierenartskosten. 

En het allerbelangrijkste: geniet van iedere minuut die je zal doorbrengen met je hond.

Dierenarts Peter Bracht met puppy's

Dr. Peter Bracht is dierenarts en vrijwilliger bij meerdere gezondheidsinstellingen voor mens en dier

Heb je naar aanleiding van deze column een vraag over je hond? Dr. Peter Bracht geeft in samenwerking met Milo vrijblijvend en laagdrempelig consulten en adviezen. Twijfel niet om contact op te nemen via klantenservice@milo.nl.