Gebitsverzorging bij je Hond: Noodzaak of Commercie?

25 jan. 2024by Peter Bracht

Sinds enige tijd is er in januari veel aandacht voor het gebit van de hond en de verzorging ervan. De reclames van Pedigree Dentastix zijn overal en er is zelfs een echte tandheelkundig dierenarts bij betrokken. In de voice-over wordt gewaarschuwd dat veel honden last hebben van hun gebit en dat Dentastix een grote rol kunnen spelen bij het voorkomen van problemen. Veel dierenartsen bieden daarom een gratis gebitscontrole aan. Maar werken die kauwstaven nu echt? En hebben extra gebitscontroles zin? Ook gaan we in op de vraag of je de tanden van je hond en kat moet poetsen!

Schnautzer hond met afwasborstel in de bek

Het Nut van Gebitscontroles

Helaas, het klopt dat veel honden ongemerkt last hebben van hun gebit. Het heeft zin om het gebit van je hond te laten controleren door een dierenarts, zeker als je hond al een tijd niet meer gezien is. Honden die jaarlijks bij de dierenarts komen voor nuttige vaccinaties worden als het goed is grondig onderzocht, ook op verborgen gebreken zoals problemen aan het gebit. Daarbij is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de tanden en kiezen, met speciale aandacht voor tandsteen, ontstoken tandvlees en loszittende elementen.

Scenario's van Gebitsverzorging

Er zijn drie scenario's te bedenken voor honden en de gezondheid van hun gebit:

 

  1. De hond die jaren niet gezien is door de dierenarts: Voor deze hond is de gratis controle zeer nuttig. Veel van deze honden hebben waarschijnlijk een slecht gebit waar iets aan gedaan moet worden.
  2. De hond die jaarlijks (of vaker) gezien wordt: Bij deze honden is er als het goed is al jaarlijks goed naar het gebit gekeken, dus zij hebben een kleinere kans op problemen. Let op, de kans is natuurlijk nooit nul! Een grondig onderzoek is eigenlijk alleen mogelijk onder sedatie.
  3. De hond met zichtbare problemen: Deze honden stinken uit hun bek, hebben moeite met eten en zijn vaak ook door de pijn minder. Waarschijnlijk hebben dezen honden veel pijn en hebben zijn zo snel mogelijk hulp nodig. Als je dit als baasje opmerkt, ben je of veel te laat of je dierenarts heeft niet goed opgelet.

Het Belang van Preventieve Maatregelen

Dus, is de gratis controle die je bij de dierenarts krijgt nuttig? In veel gevallen ja! Er kan niet vaak genoeg gecontroleerd worden. Commercieel gezien worden er bij die controle vaak gebitsreinigingen en soms extracties geadviseerd, wat de agenda van de dierenarts vult. De meeste dierenartsen hebben echter de gezondheid van jouw huisdier hoger in het vaandel dan hun eigen financiële belang.

Tips voor het Behouden van een Gezond Gebit

Wat kun je als baasje doen om het gebit van je hond zo lang mogelijk gezond te houden? Om te beginnen: kauwstaven die ze in twee happen ophebben, doen echt heel weinig. Kies voor staven of kauwsnacks waar ze echt op moeten kauwen, zoals bijvoorbeeld Veggiedent kauwstaven (een goed alternatief voor Pedigree Dentastix) of Renske Chhurpi kauwstaven van kaas.

Speciale diëten met grotere of geperste brokken die breken tijdens het kauwen kunnen ook helpen. En stop met rauw voeren. De bedoeling is goed, maar vaak lukt het baasjes niet om een uitgebalanceerd dieet voor de hond te maken met rauw ingrediënten.

Moet je de tanden van je hond poetsen?

Als laatste is de tanden poetsen van je hond essentieel; begin hiermee al bij de pup en maak er een gewoonte van. Dit voorkomt dure gebitsreinigingen en tand- en kiespijn. Gebruik hiervoor een normale (kinder)tandenborstel om tandplak en vuil van de tanden en onder het tandvlees te verwijderen. Met of zonder tandpasta maakt in principe niets uit. Het regelmatige poetsen is wat telt. Je kan hiervoor speciale hondentandpasta met vleessmaak gebruiken. Het vereist geduld, maar het is een essentieel onderdeel van verantwoorde huisdierenzorg. Ook kan je een speciale hondentandenborstel gebruiken.

Door vroeg te beginnen zorg je dat je hond aan het tanden poetsen gewend raakt. Als je op een latere leeftijd pas begint, zorg ook dan dat je er een gewoonte van maakt, en geef je hond na het poetsen bijvoorbeeld een kleine beloning.

Is Gebitsverzorging ook Belangrijk bij Katten?

En waarom is er in dit artikel geen aandacht voor de kat? Je kunt in bovenstaand stuk overal waar 'hond' staat vervangen door 'kat'. En vergeet ook de konijnen en cavia's niet. Iedere keer dat er niet naar hun gebit wordt gekeken als ze bij de dierenarts zijn, is een gemiste kans. Ook deze dieren kunnen veel last hebben van hun gebit. Sterker nog, veel gezondheidsproblemen bij het konijn (zoals Antonie e. Cuniculi) zijn direct terug te voeren naar problemen in de bek.

Conclusie

Is de jaarlijkse gebitscontrole een commerciële zet? Misschien deels, maar het belang van goede gebitsverzorging is onmiskenbaar. Gebitsverzorging is een essentieel onderdeel van de gezondheid van je huisdier. Of het nu gaat om reguliere controles, het kiezen van de juiste kauwproducten, of het poetsen van hun tanden, jouw rol als zorgzame baasje is cruciaal. Vergeet dus niet om in belang van de gezondheid van je huisdier het gebit extra aandacht te geven!