Artrose bij Honden en Katten: Feiten en Fabels

15 okt. 2024by Peter Bracht

Artrose, ook wel bekend als osteoartritis, is een veelvoorkomende chronische aandoening die zowel honden als katten treft. Deze degeneratieve gewrichtsziekte veroorzaakt pijn en stijfheid, waardoor de mobiliteit van huisdieren sterk kan worden beperkt. Helaas bestaat er veel misleidende en foute informatie over de behandeling van artrose, vooral op sociale media, waar vaak wondermiddelen en supplementen worden aangeprezen zonder wetenschappelijke onderbouwing. Deze infomercials vormen een grote bron van ergernis voor dierenartsen zoals ik en specialisten op het gebied van orthopedie en voeding voor huisdieren. In dit artikel wil ik wat veelvoorkomende misverstanden rechtzetten en je advies geven over hoe je écht je dier kunt helpen.

Artrose: Wat is het en hoe herken je het?

Artrose, ofwel osteoartritis, is een veelvoorkomende chronische ziekte waarbij het kraakbeen in de gewrichten langzaam verdwijnt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en minder mobiliteit. Artrose komt vaak voor bij oudere dieren, maar ook jongere honden en katten kunnen het krijgen, vooral als ze last hebben van erfelijke gewrichtsproblemen zoals Lpc (Los Processus Coronoideus) of knieproblemen zoals een gescheurde kruisband.

Heb je gemerkt dat je hond moeite heeft met opstaan of traplopen, of dat je kat niet meer soepel op het aanrecht springt? Misschien lijkt hij wat stijver na een lange rustperiode? Dit zijn allemaal signalen die kunnen wijzen op artrose of een ander gewrichtsprobleem.

Misleidende reclames en fabels

Op sociale media zie je tegenwoordig vaak advertenties voor allerlei treats en supplementen die beweren de oplossing te zijn voor artrose. Ze maken gebruik van pakkende video's, waarin je bijvoorbeeld een hond ziet die eerst nauwelijks kon lopen, maar na gebruik van hun producten ineens vrolijk rondrent. Maar laat je niet misleiden!

Er zijn een paar grote problemen met deze reclames:

  1. Gebrek aan wetenschappelijk bewijs: Veel van de ingrediënten in deze supplementen hebben nauwelijks wetenschappelijk bewijs dat ze daadwerkelijk werken bij de behandeling van artrose.
  2. Schijnzekerheid voor baasjes: Veel eigenaren denken door het geven van deze producten dat ze hun huisdier helpen, maar ondertussen wordt de onderliggende oorzaak van het probleem niet aangepakt.
  3. Het vermijden van de dierenarts: Helaas zie ik vaak dat baasjes door het vertrouwen op deze producten geen dierenarts raadplegen. Artrose is een complexe aandoening die medische zorg vereist. Zonder een juiste diagnose kan je huisdier onnodig lang met pijn rondlopen, wat zijn levenskwaliteit flink kan verminderen.

Voorbeelden van gewrichtsproblemen

Tijdens het bekijken van deze advertenties zie ik vaak dieren voorbij komen waarvan ik, als dierenarts, meteen zie dat ze ernstige gewrichtsproblemen hebben. Neem bijvoorbeeld een dikke Labrador met duidelijke kreupelheid in de voorpoot. Wie zegt dat deze hond geen Lpc heeft? Dit is een veel voorkomende erfelijke aandoening bij Retrievers, Herders en Berner Sennen honden waarbij een stukje bot los zit in het ellebooggewricht. Hierdoor raakt het kraakbeen voortdurend geïrriteerd en ontstaat uiteindelijk artrose. Geen enkel supplement zal dat losse botje verwijderen; alleen een operatie kan dat doen.

Ook zie ik honden voorbij komen die duidelijk last hebben van een knie. Die honden hebben dan mogelijk een gescheurde kruisband met bijkomende schade aan een meniscus. Honden die van nature een steile knie hebben, zoals Rottweilers, kunnen heel snel hun kruisband scheuren. En als ze dan blijven rondlopen met de instabiele knie zal de artrose in die knie alleen maar erger worden.

Verder zie ik soms honden met rugproblemen, zoals acute hernia’s of degeneratie van tussenwervelschijven. Deze pijnlijke aandoeningen kun je niet oplossen met een snoepje, hoe aantrekkelijk het ook klinkt.

Wat je wel moet doen bij artrose

Als je ziet dat je hond of kat moeite heeft met bewegen, zoals kreupelheid na het opstaan of minder soepel traplopen, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. 

Dit zijn mogelijke tekenen dat je huisdier last heeft van een gewrichtsprobleem:

  • Moeilijk traplopen
  • Moeizaam in de auto of op de bank klimmen
  • Bij katten pijn als ze op het aanrechts springen
  • Veel slapen, onrust en agressie

De dierenarts kan met behulp van lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s, of soms een kijkoperatie vaststellen wat er precies aan de hand is. Bij problemen zoals Lpc, kruisbandletsel of rugproblemen is een chirurgische ingreep vaak de enige manier om de bron van de pijn aan te pakken.

Wetenschappelijk bewezen behandelingen

Artrose en artritis zijn een constante vicieuze cirkel, maar als je de ontsteking remt met de juiste medicijnen en ingrepen komt het hele proces tot stilstand. Zo hebben de dieren minder pijn, een veel betere kwaliteit van leven en een sterk toegenomen levensverwachting. 

Dus waar geloof ik dan in? En wat gaf ik aan mijn eigen hond Sjakie, een Engelse Setter?

  • Ontstekingsremmers en pijnstillers: Ontstekingsremmers worden vaak voorgeschreven door de dierenarts om de ontsteking in de gewrichten te remmen en de pijn te verlichten. Deze medicijnen hebben hun effectiviteit in de afgelopen decennia keer op keer bewezen.
  • Omega-3 vetzuren: Vetzuren, vooral uit visolie, zijn bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen een waardevolle aanvulling zijn op de behandeling van artrose. Ze helpen de gewrichten gezond te houden, maar ze vervangen geen medische behandelingen.
  • Fysiotherapie en revalidatie: Voor honden en katten met artrose kan fysiotherapie veel voordelen hebben. Specialisten kunnen je huisdier helpen met oefeningen om de spieren rond de gewrichten te versterken, wat helpt om de mobiliteit te verbeteren.
  • Bewezen supplementen zoals Flexadin: Flexadin is wel een supplement in de vorm van een snack, maar het verschil is dat alle ingrediënten wetenschappelijk zijn onderzocht en bewezen. Je kan deze snacks zoals preventief geven aan jonge huisdieren of aan oudere honden met klachten.
Flexadin Adult Dog 70 stuks voor honden

Laat je niet misleiden door het internet

Je houdt van je huisdier en je wilt het beste voor hem, dat begrijp ik. Maar wees voorzichtig met de adviezen van zelfbenoemde "experts" op sociale media of in het park. Artrose is een complexe aandoening die zorgvuldige behandeling en begeleiding vereist door een deskundige. Vertrouw niet op de quick fixes die op het internet worden verkocht, maar raadpleeg altijd je dierenarts als je je zorgen maakt over de mobiliteit van je huisdier.

Conclusie

Artrose en gewrichtsproblemen bij honden en katten zijn geen zaken die je kunt oplossen met een treat of supplement zonder wetenschappelijke basis. Het is belangrijk om kritisch te blijven en altijd advies in te winnen bij een dierenarts, zodat je de beste zorg kunt bieden aan je huisdier. Met de juiste behandeling, zoals medicatie en fysiotherapie, kunnen veel dieren een gelukkig, pijnvrij leven leiden – en dat is wat je voor ze wilt, toch?

Heb je vragen of wil je advies? Neem gerust contact op met je dierenarts, of stuur video's van je hond of kat naar ons bij Milo.nl. We kijken graag mee en helpen je met een op wetenschap gebaseerde aanpak, zodat jouw huisdier de beste zorg krijgt.